Петиция за отмяна на 3-ти март като национален празник на

...
 Петиция за отмяна на 3-ти март като национален празник на
Коментари Харесай

Българи поискаха отмяна на 3 март като национален празник заради култа към Русия

 

Петиция за анулация на 3-ти март като народен празник на България потегли в Интернет и обществената мрежа Facebook.

Подписката е стартирана през вчерашния ден в символ на отвращение, че той е трансфорат в ден за поклонение пред непозната страна и разделя нацията вместо да я сплотява, написа Флагман.бг.

„ Допустимо ли е един исторически миг, в който не са взели участие българи и който всъщност е сключване на контракт сред две непознати страни да бъде народен празник на България?

Тази дата, съзнателно или не,  е представяна пред българите като ден на освобождението на България от османското господство “, пишат основателите на петицията.

После в претекстовете си те обясняват, че Санстефанския контракт не се основава българска страна, а се постановява съветска окупация (в член 8).
Народът ни даже е заплатил на Москва 32.5 тона злато като окупационен дълг.

„ За разлика от Черна гора, Сърбия и Румъния, които по силата на този контракт получават НЕЗАВИСИМОСТ (чл. 2, член 3, член 5), България получава РУСКА ОКУПАЦИЯ (чл. 8). Въпреки това нито в Черна гора, нито в Сърбия, нито в Румъния този ден освен че не е народен, само че не е и формален празник. Единствено у нас, където резултатът от този контракт е заменянето на османската власт с съветска окупация, това е народен празник.

България е единствената страна в света, която има за народен празник деня на своята окупация от непозната страна, считат основателите на петицията.

Под нея са се подписали 873 души до този миг.

Авторите са безапелационни, че Националният празник на една страна би трябвало да бъде мотив за горделивост и национално самочувствие да сплотява нацията, а не да я разединява.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР